September 30, 2015

Umbra lui Mircea la Cozia




  Am fost și noi la Cozia! Care noi? Noi CUB! Câți CUBI?Destui! Câtă, frunză, iarbă și laturi are un CUB.  Hai să nu ne oprim în detalii de organizare, dacă vreți detalii, vă fac legătura cu Anca Tofan.  Eu nu-s cu chestiile tehnice, eu sunt cu partea spirituală! Eu am simțit! Am simțit că în sufletul lor, toți membri CUB ar fi fost cu noi, dacă nu aveau alte angajamente.
  După cum bine știți, sau poate nu, noi CUBanezii suntem frați de cruce cu albanezii. În timp (anul trecut) a răsărit această idee de peripeție împărtășită. Anul trecut ne-am plimbat împreună în Retezat. Anul ăsta,s-a vorbit și s-a hotărât să ne vedem la jumătatea drumului și să urcăm pe cărări strămoșești spre Cozia.
  Dimineața devreme, ne-am pornit care din ce parte, spre gara Militari. Ne-am urcat pe autobuz și duși am fost spre Călimănești. Nu vă zic oră, cost, câți eram. Eu sunt poet, vă rog! Nu din ăstea. Eu pot să vă povestesc cât de bacoviană a fost ploaia care ne-a însoțit tot drumul până la destinație.  Da, ploaia! Din fericire pentru această narațiune, ploaia a luat sfârșit până să ajungem noi.
  Ne-am adunat apoi cu toții la cel mai evident obiectiv din zona Cozia: OMV-ul de pe Valea Oltului. Ce credeați? Aici, ne-am oprit cu toții, am rupt pâine împreună și am băut, care o cafea, care un ceai.  Cu burțile pline, ne-am pornit la drum, ca doar așa se digeră mai bine mâncarea.
  Agale, ne-am plimbat pe poteci ce șerpuiau printre copaci (v-am zis că-s poet). Frunzele arborilor tremurau sub mâna toamnei, pădurea răsufla ușor după ploaie și ne mai scutura din când în când pe rucsaci câte un strop rătăcit. Mai o vorbă, mai o pauză, mai o masă, mai o poză, așa ne-am petrecut timpul împreună. Cum, eu ce făceam?! Asta nu contează. Să zicem că eu naram acest text. Asta chiar nu cotează aici și acum. Ce contează e sentimentul; sentimentul acelor oameni pe poteci de munte, uniți prin scop, prin întâmplări, prin povești, prin peisajul ce se întindea în fața lor la muchia fiecarui pisc. De asta ne-am dus noi pe munte.
Iavaș-iavaș spre seară...sau mai bine zis noapte, cu frontalele la înaintare și o senzație de foame care ai fi crezut că va determina autodizolvarea stomacului, am ajuns pe platourile de filmare pentru următorul film horror. Am fost liniștiți de către cei care știau traseul-așa arată, iarbă înaltă și mulți copaci arși. Întuneric și ceață sunt bonus special pentru noi !Super oferta, doar azi! Ce faain! Ce poetic! Demn de E.A. Poe!
  Istoviți și cu începuturi de găuri în stomac, dar plini încă de voie bună, așa am ajuns la cabana Cozia unde ne-a ieșit în cale Mircea! Nu ăl bătrân, ci unul tinerel de-al nostru de la centru. Ne aducea vești bune de camere rezervate și foc deja trosnind în sobe. Ce faptă bună pentru un grup de călători obosiți și înfrigurați! Am intrat în noapte cu povești și jocuri până când, unul câte unul, ne-am băgat la somn.
  Dimineața devreme ne-am pornit înapoi. Doar că ioc noroc, s-a dus ieri, azi ne plouă. Da, de unde ?! Cercetașul e gata oricând pentru orice. Plouă? Asta e! S-au scos pelerinele. Și hai-hou, cu mic cu mare, la înaintare, CUBanezii, albanezii și vreo 7 câini de la cabană.  Un adevărat alai, plin de voie bună, deși poate nițel cam speriat de urși – nimic ce nu poate fi corectat cu un vast repertoriu de colinde.
Ne-am dat de-a dura, ne-am mânjit de noroi și am luat destulă apă cât să nu mai vrem nici duș acasă. Poetic? Deloc. Distractiv? Normal! După vreo trei ore (după cunoștiințele mele relative de poet) am ajuns la punctul de pornire, OMV- casa noastră la malul Oltului. La masă caldă, cafea și ceai.
De aici, fiecare a pornit pe calea sa. Mai cu mașina, mai cu ocazia, mai cu autocarul. Peripeții îs multe dar trebuie să vi le povestească fiecare-n parte.
Noi, CUB, ne-am întors acasă, toți întregi și fericiți. Am mai învățat lucruri noi unii despre alții, am mai pus un traseu pe harta noastră, am mai așezat o cărămidă în frumoasa prietenie dintre centrele noastre, și astfel am crescut. Mai departe de cuvinte, poetice sau nu, acesta rămâne cel mai important lucru, să creștem mereu, împreună, unii prin ceilalți. Gata oricând de noi aventuri!


//Articol scris de Stefania Sahanschi
<<Mai multe fotografii gasiti pe pagina de facebook a Centrului Universitar Bucuresti: aici>>

No comments:

Post a Comment