December 4, 2013

Festivalul Naţional Unitate şi Prietenie, ediţia a 16-a

În dimineața zilei de 28 noiembrie 2013, un CUB fără vreo trei laturi se îndrepta somnoros dar și nerăbdător spre autocarul care avea sa ne ducă la Alba Iulia. Regulile erau foarte stricte și scrise cu litere de o șchioapă: nu aveam voie să mâncăm, să mestecăm gumă și nici să vorbim prea tare, așadar, din această cauză, în majoritatea timpului am dormit.
Ajunși in Alba Iulia, orașul ne-a întâmpinat cu răceala caracteristică anotimpului dar cu căldura miilor de amintiri. Cu rucsacii în spinare, ținând cubul cu schimbul, am plecat spre Colegiul Horea Cloșca și Crișan a cărui sală de sport ne-a găzduit pe parcursul întregului camp.
Și cum cine se scoală de dimineață… nu găsește pe nimeni cunoscut, am fost primii cercetași seniori care am ajuns. Am înghețat în sala goală, dar am avut și plăcerea de a-i vedea pe toți cei care vin. Îmbrățișări și strigăte, zâmbete și bucurie, toate ne-au învăluit odată ce am reîntâlnit prieteni vechi, oameni dragi și nu numai, o mulțime diversă și veselă de cercetași.
Seara am plecat cu toții spre cetate pentru deschiderea oficială a Festivalului Național Unitate și Prietenie, ediția a 16-a. Comparându-l cu frigul care ne înconjura acum, temperatura amiezii care ne-a întâmpinat putea fi considerată căldură, dar ce mai conta dacă steagurile centrelor locale erau mai frumos animate în vânt?! Am cântat imnul UP-ului, ne-am jucat și am strigat din tot sufletul “Latură  la a 3-a” când numele centrului nostru a fost strigat de organizatori și apoi am plecat încetișor spre sală.
Prima noapte a fost una friguroasă și la propriu și la figurat! Din cauza faptului că nu sosiseră toți cercetașii, căldura din sală nu a fost prea mare, iar atmosfera nu a fost completă. Dimineață ni s-au alăturat și celelate laturi ale CUB-ului, cei mai conștiincioși dintre noi, care s-au chinuit cu parțiale, cursuri și serviciu.
Vineri am fost HaiHui prin Alba Iulia. Împărțiți în patrule mixte, cu harta-n mâinile degerate, am pornit spre rezolvarea provocărilor: am colindat cetatea-n lung și-n lat pentru a afla mai multe despre istoria acesteia, toată dimineața. După-amiaza a fost rezervată întoarcerii la spiritul ludic. Fie ca am dansat sau am jucat gașca, am cântat (fals) sau am făcut nod la eșarfă, buna dispoziție nu a lipsit.
Seara ne-a adus Târgul Centrelor Locale unde fiecare centru a trebui să-și prezinte actitățile din anul 2013, planurile de viitor și orice altceva reprezentativ. Noi ne-am gândit să împărțim cuburi intens colorate celor interesați. Ca bonus, a fost împărtășită și modalitatea de construcție a lor. Am avut și baloane pe care erau scrise: replici din campuri, proiecte de viitor sau citate memorabile ale clasicilor din CUB, toate purtate de mascota noastră prietenoasă, Balonozaurus Cubis. Ne-am plimbat pe la celelalte centre locale, am mâncat tot ce ne-au oferit, am luat tot ceea ce era gratis și bine înțeles am aflat povești și proiecte de viitor. După ce târgul s-a sfârșit, am avut parte de un moment special, un nou membru a fost primit oficial sub latura protectoare a CUB-ului, primind
eșarfa de centru local, cu inconfundabilele ei culori. Acel membru am fost eu și a însemnat mult pentru mine să primesc această eșarfă în cadrul festivalului Unitate și Prietenie!
Programul de seară a inclus multe corzi rupte de chitară și cântece din toți plămânii cercetașilor sănătoși. Cănile cu ceai și cafea aburinde ne-au încălzit după tot frigul de peste zi, iar atmosfera a fost una de unitate și prietenie.
Ziua de sâmbătă a adus cu ea ateliere. Fie că a fost vorba despre “Aventură fără risc”, “Debate”, “Echipa clădire” sau excursii fiecare cub-ist a experimentat diferit această zi a UP-ului, o zi în care am învățat lucruri noi și am atașat o nouă filă în istoria dezvoltării noastre ca cercetași, dar mai ales ca persoane.
Seara ne-am pus căciulițe și fulare tricolore și am plecat din nou spre cetate. De data aceasta aveam să desenăm o inimă din oameni și torțe, o inimă tricoloră. Problemele nu au încetat să apară: fie că flacăra era prea mov în loc să fie roșie, fie că era prea mică sau că fitilul ardea prea repede. Dar ce mai conta când, înghețați cum eram, puteam fi admirați de o mulțime de alba iulieni și de un OZN care ne făcea poze?! Am făcut un tur cu torțele și ne-am luat răms bun de la cetate. Seara, de asemenea am avut parte de cântec și de voie bună, de acestă dată asigurate de cercetașii CUB-ului: Adi la chitara și voce, Cristi la voce și animație. Atmosfera a fost una incendiară (…chiar dacă în sală nu era prea cald). Miley Cyrus cu siguranță ar fi fost invidioasă.

În dimineața zilei de 1 Decembrie am fost români adevărați și ne-am deșteptat din somnul cel de… vise plin pe la orele prânzului. După multe negocieri și dezbateri am reușit să ne facem bagajele și să pornim spre Erol (fie-i numele laudat, ca bine am mai mâncat). Am luat masa 2 în 1- mic dejun și prânz, apoi am plecat grăbiți la auto-gară. Aici, surpriză! După ce făcusem rezervare și achitasem și jumătate din sumă am aflat că nu mai sunt locuri. După cercetări minuțioase am primit câteva locuri în tot autocarul și vreo două pe jos.. că doar eram cercetași, nu?
Am ajuns acasă cu amintirea unor clipe pe care numai Alzheimerul ni le mai poate șterge, cu căldura multiplelor îmbrătișări diabetice și cu dorința de a ne întoarce la UP.
“Acolo unde e iubire
Acolo unde-i prietenie
Acolo unde e natură”

Acolo… a fost CUB


Mail multe fotografii pe pagina de facebook a Centrului Universitar București: aici
<<Articol scris de Maria Prisecaru>>

No comments:

Post a Comment